Kutatások

Néhány civilizációs betegség, melyek az elhízás és a túlsúly következményeként alakulnak ki, hatással vannak az egészségi állapotunkra.

A klinikai vizsgálatok és az orvosi gyakorlat eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy azon páciensek eredményei és általános egészségi állapota, akik végig csinálták a NUTRI FOOD PLAN kezelési programjait (VLCD és LCD), javultak. Bizonyos esetekben, ahogy az alábbi tanulmányok mutatják, teljes mértékű gyógyulás következett be, az egészségi panaszok megszűntek, a páciensek pedig már nem igényeltek gyógyszeres kezelést.

Elhízás

Az elhízás krónikus betegség, mely világméretű járványos jelleget öltött. A világon több mint egy milliárd túlsúlyos felnőtt él. A 21. század leggyakoribb metabolikus betegségéről van szó. A szlovák Egészségügyi minisztérium aktuális információi alapján a szlovákok és szlovénok több, mint a fele szenved az elhízástól. Az OECD szerint Szlovákia a negyedik helyen áll a felnőttkori elhízottság rangsorában.

Megállapíthatjuk, hogy az elhízottak megbetegedése és munkaképtelensége kétszer olyan magas, mint az optimális testsúlyú embereké.

Az új tudományos tanulmányok és az egészségbiztosítók adatai azt mutatják, hogy a felesleges testzsírral járó egészségügyi kockázatok már viszonyleg kismértékű súlygyarapodás esetén is fennállnak, nem csak jelentős elhízás esetén.

A túlsúlynak és az elhízásnak számos egészségi következménye van, kezdve a különböző civilizációs betegségek kialakulásával, melyek negatívan befolyásolják az életminőséget és bizonyos esetekben korai halálhoz is vezethetnek.

Az elhízással kapcsolatos súlyos egészségi problémák közé tartoznak a következők:

 • Szív- és érrendszeri betegségek
 • Metabolikus szindróma (hyperglykémia vagy csökkent glükóztolerancia, artériás magas vérnyomás, atherogén diszlipidémia, hasi elhízás)
 • Osteoarthritis
 • Neurológiai betegségek
 • Nőgyógyászati megbetegedések
 • Onkológiai betegségek
 • Bőrbetegségek
 • 2-es típusú cukorbetegség

A NUTRI FOOD PLAN, valamint az elhízás és a civilizációs betegségek megelőzése

Az elhízás kezelésében legtapasztaltabb orvosok felügyelete mellett folyó kutatások nagyon pozitív eredményeket hoztak a VLCD és LCD diéták alkalmazásában a különböző civilizációs betegségek megelőzése érdekében.

A NUTRI FOOD PLAN klinikailag tesztelt programokat kínál a gyors és biztonságos súlycsökkentéshez, melyeket számos tudományos vizsgálat támaszt alá. A kezelési programok megfelelnek a szlovák jogszabályoknak és az EÚ által előírt szigorú kritériumoknak a VLCD és LCD diétákat, mint teljes étrendhelyettesítőket illetően. Nem táplálékkiegészítőkről van szó, hanem olyan termékekről, melyek a helyesen megválasztott program esetében biztosítják a szükséges makro- és mikrotápanyagok rendszeres és ellenőrzött bevitelét, és tartalmazzák a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak ajánlott napi mennyiségét.

A speciális súlycsökkentő és táplálkozási programokat egy híres francia céggel együttműködve dolgozták ki, mely több, mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik az LCD (alacsony kalóriatartalmú) és VLCD (nagyon alacsony kalóriatartalmú) – MRP – élelmiszerek gyártásában, melyeket az étrend teljes mértékű helyettesítésére szántak.

 A NutriFood termékek kiterjedt klinikai kutatáson alapulnak, valamint a MUDr. George L. Blackburn, PhD. – a Harvard Egyetem Orvosi Karának professzora –  által vezetett tudományos tanács kutatásain, melyek segítettek a hosszútávú testsúly-optimalizáció legegészségesebb és legmegbízhatóbb módjának kialakításában.

MIKOR ALKALMASAK A NUTRI FOOD PLAN PROGRAMOK?

 • kóros elhízás és túlsúly esetén (metabolikus szindróma)
 • glükóz intolerancia, hiperinzulinémia esetén
 • típusú cukorbetegség esetén
 • ha magas vérnyomástól szenved
 • hiperlipidémia esetén
 • a máj elzsírosodása esetén
 • alvási apnoe és krónikus légzési elégtelenség esetén
 • artrózis és oszteoporózis esetén
 • idegsebészeti és ortopédiai műtétek előtt
 • cellulitisz problémák esetén
 • bérbetegségek külső megnyilvánulása esetén
 • előkészítésként olyan műtétek előtt, melyek a testsúly csökkentését követelik meg (pl. zsírleszívás, kolecisztektómia, koszorúér bypass, ízületi endoprotézis beültetése)
 • teherbeesési problémák esetén
 • hormonálisan kiváltott súlygyarapodás esetén az átmeneti időszakban és menopauza idején.
 • A kóros elhízást gyakran egyszerűen úgy definiálják, mint a zsírok abnormális vagy túlzott felhalmozódását a szervezet zsírszöveteiben, ami egészségügyi kockázatokhoz vezet. Az alapok a súlygyarapodáshoz vezető pozitív energetikai egyensúly, tehát az az állapot, amikor a kalóriabevitel meghaladja a felhasznált kalóriamennyiséget.

A VLCD és LCD diéták metabolikus hatásai

 • Ebben a kutatásban a kórosan elhízott betegeket 2 csoportba sorolták a VLCD és LCD diéták hatásának vizsgálata céljából az egészségi állapotukra. Az elsődleges eredmények a következők voltak: súly, derékbőség, BMI. Másodlagos eredmények: a glükóz tesztek, HbA1c tesztek, HDL-koleszterin és LDL-koleszterin, kálium, kalcium, foszfor, fehérjék, albumin, máj-transzaminázok, bilirubin, húgysav, pajzsmirigy-hormonok, vas, alkalikus foszfatázok, hemoglobin, vörös- és fehérvérsejt-szám, plazmakonzisztencia, egyéb más paraméterek és a glomeruláris szűrési értékek standard módszerekkel lettek meghatározva.
 • Az eredmények mindkét csoportnál nagyon érdekesek voltak. A súlycsökkentő kezelési programok jótékony hatást gyakoroltak a betegek általános egészségi állapotára, az eredmények látványosan javultak mindenkinél. A kutatás részletes adatait, táblázatait és grafikonjait a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.
 • A kóros elhízást gyakran egyszerűen úgy definiálják, mint a zsírok abnormális vagy túlzott felhalmozódását a szervezet zsírszöveteiben, ami egészségügyi kockázatokhoz vezet. Az alapok a súlygyarapodáshoz vezető pozitív energetikai egyensúly, tehát az az állapot, amikor a kalóriabevitel meghaladja a felhasznált kalóriamennyiséget.

Szív- és érrendszeri betegségek

Ma már biztosan állíthatjuk, hogy a táplálkozás hatása a népesség egészségi állapotára és így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására tagadhatatlan. A hazai és külföldi tudományos munkákból, beleértve a WHO anyagait is, kiderül, hogy a lakosság egészségi állapotára hatással van:

 • 50 % – ban az életmód, a munkavégzés módja, beleértve az ésszerűtlen táplálkozást és helytelen étkezési szokásokat,
 • 20 % – ban az élet- és munkakörülmények,
 • 20 % – ban genetikai tényezők,
 • 10 % – ban az egészségügyi ellátás színvonala.

A kóros elhízás multidiszciplináris kezelése VLCD diéták segítségével tekintettel a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) a nők és férfiak elhalálozásának leggyakoribb okai Európában. A Szlovák Statisztikai Hivatal és az Országos Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint a szlovák népesség körében is dominálnak a CVD-k, melyeket krónikus, nem fertőző betegségekként is jelölnek, és a halálozás okainak több mint 95 %-át teszik ki. A Lakosság egészségi állapotáról szóló jelentés szerint a 2009-2011-es időszakban a CVD-k a leggyakoribb halálozási okok közé tartoztak Szlovákiában, amiből a nők aránya 60%, a férfiaké 40%. A CVD-k miatt történt elhalálozások több mint a felét okozza ischaemiás szívbetegség (ISZ 55%), melynek többsége akut miokardiális infarktus (MI 8%) miatti elhalálozás, ezután következik az agyi érbetegségek miatti elhalálozás (stroke 18%), ateroszklerózis általi elhalálozás (AS 10%) és a magas vérnyomás okozta halál (5%) férfiaknál és nőknél egyaránt.

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kutatások során a legfőbb hatást a vérnyomásnál olyan eszköz segítségével figyelték meg, amely 24 órán keresztül mérte a vérnyomást (ABP). A következő értékeket figyelték meg:

 • Szisztolés vérnyomás (mm/Hg)
 • Diasztolés vérnyomás (mm/Hg)
 • Vércukorszint (mg/dl)
 • Trigliceridek (mg/dl)
 • Koleszterin (mg/dl)
 • Húgysav (mg/dl)

A bevezető program körülbelül 4 hétig tartott. Az első hét folyamán a betegek feljegyezték a megszokott táplálkozási szokásaikat és testmozgásukat. Ezt a hetet követően kezdték alkalmazni az alacsony kalóriatartalmú diétát.

A bevezető szakasz során belépő vizsgálatokat is végeztek, vérkép, vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat és elektrokardiogram formájában. Amennyiben a bevezető szakasz során nem találtak semmilyen ellenjavallatot, a betegeket besorolták a PSMF programba – ami egy módosított magas fehérjetartalmú diéta.

 • Súlycsökkentés nagyon alacsony kalóriatartalmú (VLCD) diéta segítségével és annak hatása a szív- és érrendszerre kórosan elhízott nők esetében – 1 éves kutatás

Ezen kutatás során a VLCD diéta segítségével történt súlycsökkenés szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatását figyelték meg. A vérnyomás mellett más értékeket is vizsgáltak, úgy, mint a lipideket, glükózt és az inzulint.

Egy éven keresztül vizsgáltak egy 17-hetes súlycsökkentést 8-hetes VLCD programmal egybekötve, rendszeres ellenőrzésekkel 29 kórosan elhízott nőnél normál vagy enyhén magas vérnyomással. A BMI 36 +/- 2,6 kg/m², az átlag életkor pedig 40 év volt.

A kutatás részletes adatait, táblázatait és grafikonjait a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma (MetS) kifejezés több nem fertőző betegséget foglal magába. Ezek a betegségek és a metabolikus szindróma jelenléte a korai elhalálozás veszélyével fenyegetnek. A MetS a következő tünetekben nyilvánul meg: magas vérnyomás, zsigeri zsír, emelkedett vércukorszint, emelkedett triglicerid szint.

 • A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta (VLCD) hatása a metabolikus szindrómára

Az alábbi kutatásba a pácienseket különböző kritériumok szerint választották ki, ahol az ötből legalább háromnak kellett megfelelniük: derékbőség több mint 94 cm férfiaknál és több mint 80 cm nőknél, triglicerid-szint a vérben 1,7 mmol/l vagy több, alacsony HDL-koleszterin szint – férfiaknál kevesebb mint 1,3 mmol/l és nőknél kevesebb mint 1 mmol/l, glükóz szintje a vérben 5,6 mmol/l és több, és a vérnyomás magasabb mint 130/85 mmHg. A MetS előfordulásának esélye egyenesen arányos a kóros elhízással. A metabolikus szindróma kezelésének alapköve a súlycsökkentés volt, hogy a MetS minden komponense alacsonyabb legyen, tehát a cél a testsúly legalább 10%-os csökkentése volt.

A kutatás részletes antropometriai adatait grafikonokkal szemléltetve, a különböző paraméterek végső értékeit (átlagos súlycsökkenés, a derékbőség csökkenésének átlagértéke, szisztolés és diasztolés vérnyomás, teljes koleszterinszint, trigliceridek, glükóz, inzulin, HOMA, OGIS) és a zárójelentést (hogyan csökkent a MetS tüneteinek mennyisége a vizsgált betegek csoportjába) a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.

Osteoarthritis, csontritkulás

Az osteoarthritis egy degeneratív betegség, amely megelőzhető azáltal, ha csökkentjük a kóros elhízással kapcsolatos kockázati tényezők számát.

A csontritkulás esetében a csontszövet anyagcseréjének zavaráról van szó, amikor csökken a csontok minősége és a csonttömeg, csökken a csont rugalmassága és szilárdsága, ezáltal növekszik a csonttörések valószínűsége már a legkisebb megterhelésnél is. Egyértelműen ebbe a kategóriába tartoznak más, ízületi betegségek, valamint a váz- és izomrendszer betegségei, melyek lefolyása a kóros elhízás következtében rosszabbodik.

Osteoarthritis

Az osteoarthritis kutatásának kapcsán a túlsúly, a kóros elhízás különböző fokozatait és az életkort tanulmányozták, mint kockázati tényezőket. Ezen tanulmány tárgya az életkor és a testsúly vizsgálata volt az osteoarthritis függvényében. Feltételezték, hogy a túlsúlyos emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek az osteoarthritistől és csípőízületi fájdalomtól, mint a normál testsúlyú emberek. Feltételezték továbbá, hogy az osteoarthritis-műtétet követő fertőzés előfordulása szintén összefüggésben állhat a testsúllyal.

Minden páciens a betegség utolsó stádiumában volt és műtéten kellett átesnie. A statisztikába 1021 páciens került. A páciensek életkora 23 – 94 év között mozgott.

A nagyon alacsony kalóriatartalmú (VLCD) diéta hatása a csontok metabolizmusára.

Egy másik kutatásban 30 kórosan elhízott nő vett részt, akik VLCD diétát tartottak 800 mg kalciummal és megnövelt napi adagú D-vitaminnal. A kezelés hatását a csontok metabolikus aktivitására a következő paraméterek segítségével követték figyelemmel:

oszteokalcin, béta-CTx és a parathormon (PTH) szintje a vérben Elecsys módszerrel, a program kezdetén és végén. Az ionizált kalcium értékét AVL analizátor segítségével határozták meg.

A kutatás részletes adatait, grafikonjait, eredményeit és statisztikáit, ahol az osteoarthritis alábbi paramétereit vizsgálták: a bal és jobb oldal károsodása, beavatkozások (számadat), egyoldali ízület csere, kétoldali csere, a protézis cseréje, a protézis eltávolítása, a protézis igazítása, a protézis áthelyezése, BMI (kg/ m²) vagy a csontritkulás paraméterei a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.

Neurológiai betegségek és epilepszia

Neurológiai (idegrendszeri) betegségek alatt a központi idegrendszer és a perifériás idegek elsődleges betegségeit értjük. A neurológia, mint szakág azonban számos betegséget foglal magába, mégpedig nem csak az idegrendszer, hanem vertebrogén, mozgásrendszeri és lelki betegségeket, valamint még sok egyéb mást is.

Annak ellenére, hogy a ketogén diéta a kevésbé népszerűvé vált a múltban, miután a piacon különféle gyógyszerek jelentek meg az epilepszia ellen, úgy, mint a difenylhydantion és a fenobarbitál, az utóbbi időben számos kutatást végeztek a ketogén diéták hatékonyságát illetően (pl. epilepsziánál, metabolikus zavaroknál), melyek újra megerősítették az ilyen betegségekre gyakorolt pozitív hatásukat.

A ketogén diéták szabályozzák az agy energia-metabolizmusát, ami megváltoztatja a sejtek méretét (ideg- és gliasejtek), miáltal csökken az ingerelhetőségük és módosul a szinaptikus ingerület-átvitel. Ezt a jelenséget olyan faktorok keringésének változása kíséri, mint a neuromodulátorok, melyek képesek szabályozni a központi idegrendszert és módosítják az agy extracelluláris közegét. Ennek következménye az agy csökkent ingerelhetősége.

A VLCD és LCD diéták hatása az alábbi neurológiai betegségekre:

 • GLUT 1 transzporter

A GLUT1 szindróma az agy energetikai metabolizmusának zavara, melyet a csökkent GLUT1 glükóz agyba való transzportja eredményez. A GLUT1 rendellenességre jellemző a gyermekkori epilepsziás encephalophatia, mentális zavarok, a fej visszamaradott növekedése, mikrocephalia, koordinációs zavarok, spasticitás.

 • PDHC rendellenesség

A mitokondriális PDHC katalizálja az aerób glükóz oxidáció legfontosabb részét és 3 enzimatikus alegységből tevődik össze: piruvát-dehydrogenáz (E1), dihydrolipoamid-transzacetiláz (E2) a dihydrolipoamid-dehydrogenáz (E3).

 • Mitokondriális rendellenesség

Már korábban kimutatták, hogy a ketogén diéták fokozzák a mitokondriumok funkcionalitását és biogenézisét. A rövidtávú diéta során az agy megváltoztatja a glükóz és ketonok arányát 70:30-ra, a hosszútávú diéta eredménye pedig a 30:70-re változott arány. A ketogén diéta idején az agy a ketonokat használja fő energiaforrásként, miközben ez a folyamat redukálja az oxidatív stresszt és növeli az antioxidáns enzimek számát.

 • Egyéb anyagcserezavarok

A ketogén diéta jelentőségét más, ritkán előforduló rendellenességek esetében is kimutatták. Ezek egyike a foszfofruktokináz rendellenessége. A foszfofruktokináz egy nagyon fontos enzim, mely részt vesz a glikolízisben, ahol a fruktóz-6-foszfátot alakítja át fruktóz-1,6-biszfoszfátra.

A ketogén diéta alkalmazása epilepszia esetében

Ebben az összefüggésben számos tesztet végeztek, melyek során megállapították, hogy a ketogén diétát alkalmazzák az epileptikus szindrómák kezelésében. Nemrégiben a Dravet-szindrómát és a myoclonusos asztatikus epilepsziát (MAE) vizsgálták.

 • Dravet-szindróma

A DS nem más, mint infantilis epilepszia. A fejlődés kezdetén normál növekedést figyelhetünk meg, de 1 éves kor körül lázzal kísért rohamok jelennek meg. A betegeknél különböző típusú görcsrohamok fordulnak elő: fokális, mioklonikus vagy kicsi rohamok. A tünetek közé tartozik: az ataxia, lelassult fejlődés. Ez egy genetikai eredetű betegség, amely a SCN1A, SCN2A, SCN9A és GABRG2 gének sérülésével jár. Az első nagy kutatást a Dravet-szindrómára 2005-ben végezték.

 • MAE

A MAE-t elsőként Doose és társai jellemezték 1970-ben. A következő rohamok kombinációjával jellemezhető: mioklonikus, mioklonikus-atóniás, atóniás. A legtöbb esetben orvosi kezelésre van szükség.

A KETOGÉN DIÉTA ALKALMAZÁSA MÁS NEUROLÓGIAI BETEGSÉGEK ESETÉBEN

 • A ketogén diéta és az Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór legfőbb patológiás mechanizmusa a neurális degeneráció, abnormális sejttermékek felhalmozódásával, mint például a fibrilláris plakkok. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a mitokondriumok homeosztázisa fontos része az Alzheimer-kór patológiájának.

 • A ketogén diéta és a Parkinson-kór

A Parkinson-kór patogenézise a dopaminerg neuronok excitotoxikus degenerációját foglalja magába, melyek a szürkeállományban találhatóak, melynek következményeképp rendellenes mozgás, kognitív diszfunkció és egyéb kóros agykérgi funkciók lépnek fel. A mitokondriális komplexum I aktivitásának romlása a dopaminerg neuronok degenerációjának feltételezhető oka.

Részletes információkat a GLUT 1-transzporter rendellenességét, a PDHC rendellenességét, mitokondriális rendellenességet, Dravet-szindrómát, MAE-t, Parkinson- és Alzheimer kórt érintő kutatásokkal kapcsolatban a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.

Nőgyógyászati megbetegedések

A betegségek ezen kategóriája egyértelműen magába foglalja a menstruációs ciklus rendellenességeit, a meddőséget, a terhességi és szülésnél előforduló komplikációkat. A kóros elhízás gyakran vezet a menstruáció kimaradásához és termékenységi zavarokat idéz elő – sterilitást és infertilitást. Ezt elsősorban az inzulin magas szintje és a zsírszövet által kiválasztott anyagok okozzák. A kórosan elhízott nők eredményei a mesterséges megtermékenyítés esetében is rosszabbak, és ezeknél a nőknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő nőgyógyászati gyulladások és mikózisok. A kóros elhízás az ún. policisztás petefészek szindróma kockázati tényezője is, melyet túlzott szőrnövekedés. hastájéki zsírfelhalmozódás jellemez és a meddőség gyakori okozója. A túlsúly a vizelet-visszatartási problémák rosszabbodásához is hozzájárul.

 • A NUTRI FOOD PLAN ketogén VLCD diéta hatása a policisztás petefészek szindrómára

A legfontosabb kutatást a policisztás petefészek szindrómával (PCOS) kapcsolatban végezték, amely a nem produktív életkorú nők leggyakoribb endokrin betegsége, és amely szorosan összefügg a kóros elhízással, hiperinzulinémiával és inzulinrezisztenciával.

Néhány tanulmány már kimutatta a csökkent inzulinrezisztenciát a VLCD diétának köszönhetően. Ez a kutatás azonban a nagyon alacsony kalóriatartalmú étrend endokrinológiai, nőgyógyászati és metabolikus hatásaira összpontosít. A program 6 hónapig tartott, miközben a következő paramétereket vizsgálták: testsúly, összkoleszterin, HDL, LDL, glükóz, HbgA1c, inzulin, tesztoszteron, LH/FSH, teherbeesés, hajhullás, a menstruációs ciklus rendszeressége.

A tanulmány részletes eredményeit, valamint a pontos adatokat a hormonok és a tesztoszteron szintjére vonatkozóan a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.

Onkológiai betegségek

A jelentős túlsúly több onkológiai betegség egyik kockázati tényezője. Annak ismerete, hogy a kóros elhízás jelentősen növeli a kockázatot és nem egy esetben rosszindulatú daganatok okozója is lehet, ezért a rák megelőzésének fontos tényezője.

 • A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta hatása a posztmenopauzális nők szervezetére

Az ösztrogének és androgének többnyire megnövekedett mennyiségben vannak jelen a kóros elhízásnál, és az emlőrák előfordulásával is kapcsolatban állnak. Ezen esetet megelőzően még senki nem vizsgálta meg azt, milyen hatással van a VLCD diéta segítségével történő fogyás ezekre a biomarkerekre. A kutatás során a tudósok kombinálták a VLCD diétát és a sportot, és megfigyelték a nemi hormonokat az elhízott posztmenopauzás nőknél.

A tanulmány részletes eredményeit, grafikonjait, pontos adatokat és összehasonlításokat a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában ismerteti.

2-es típusú cukorbetegség

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint világszerte csaknem 200 millió cukorbeteg ember él, miközben ez a szám 2030-ig valószínűleg megduplázódik. Riasztóak azonban a további adatok is: az európai populáció fele túlsúlyos vagy kórosan elhízott és körülbelül 7% szenved cukorbetegségben.

A nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta hatásai a 2-es típusú cukorbetegségre

Erre a problematikára vonatkozóan 30 olyan páciens részvételével valósítottak meg egy kutatást, akik 2-e típusú cukorbetegségben szenvedtek. A belépő vizsgálat után egy 8 hétig tartó, nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát csináltak végig, ami 3 protein italból és kevés keményítőt tartalmazó zöldségekből állt. További vizsgálatokat végeztek, majd a résztvevők 6 hónapig követték a megadott táplálkozási szabályokat. Ezután a tudósok megvizsgálták, hogy megváltozott-e a vércukorszint.

Ezt követően a következő értékeket vizsgálták meg:

 • átlagos vércukorszint,
 • a HbA1c értéke,
 • inzulinérzékenység – a szervezet érzékenysége az inzulin hatására, az alacsony inzulinérzékenység cukorbetegséghez kapcsolódik,
 • a glükóz termelése – a glükóz túltermelés a cukorbetegség jele,
 • a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek inzulintermelő képessége – az alacsony termelés is cukorbetegséggel párosul,
 • a zsír értéke a májban, hasnyálmirigyben és egészében a testben.

A kutatások alátámasztották a VLCD súlycsökkentő programok jótékony hatását a betegek általános egészségi állapotára. Mindannyiuk esetében látványos javulás következett be az eredményeket illetően. Részletes információk, táblázatok, grafikonok és zárójelentések a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában találhatóak.

A gyermekori elhízás kezelése

A kórosan elhízott gyermekek száma évről-évre nő, terjedése járvány jelleget ölt, melynek következtében súlyos testi és pszichés betegségek alakulnak ki náluk, valamint növekszik a megbetegedések és a fiatalkori elhalálozás kockázata. Ahogy az Elhízás elleni küzdelem európai chartája is írja, a kóros elhízás a közegészségügy egyik legnagyobb kihívása a WHO európai régiójában. A kóros elhízás előfordulása az utóbbi két évtizedben megháromszorozódott. A felnőttek fele és minden ötödik gyermek a WHO európai régiójában túlsúlyos. Ezek egy harmada már kórosan elhízott és ez az arány gyorsan növekszik.

 • A magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú ketogén diéták hatásai a serdülőkorúak kezelésében a következő tényezők vizsgálatával: testösszetétel, vérkomponensek és alvási apnoe

A NutriFood VLCD ketogén diéta hatásának megfigyelése a kórosan elhízott, serdülőkorúak kezelésében, akik megfeleltek annak a kritériumnak, miszerint a kezdő testsúlyuk nagyobb volt, mint az ideális súly 200%-a. A kutatásban 6 serdülőkorú fiatal vett részt, akik életkora 12 – 15 év között volt. A kutatás 8 hétig tartott. A 8 hét után azonban a program nem ért véget, hanem további 12 hétig folytatódott, de már szilárd fehérjetartalmú étel hozzáadásával.

 • A ketogén nagyon alacsony kalóriatartalmú diéta (VLCD) mint a NIDDM-ben szenvedő gyermekek kezelésében (non-inzulindependes diabetes mellitus)

Tartós c-peptid termelést és a szigetsejtek elleni autoantitesteket (ICA) figyeltek jelentősebb mértékben a közelmúltban különböző populációkban. Az inzulin gyakran a kezelés nélkülözhetetlen része, de manapság már más típusú kezelések is léteznek az NIDDM esetében. A tartós inzulinterápiának megvannak a maga kockázatai, mint például a súlygyarapodás vagy az inzulinrezisztencia.

Léteznek már eredmények a VLCD ketogén diéta teszteléséről 10 gyermek kezelésében (átlagéletkor 13,9 év). A páciensek 3-5 napot töltöttek a klinikai kutatóközpontban és 700-800 kcal-t fogyasztottak, a diéta másik részét otthon abszolválták.

Részletes eredmények, melyeket a gyermekkori elhízás, alvási apnoe és NIDDM kutatási hoztak, a NUTRI FOOD PLAN – Orvosi tájékoztató külön kiadásában találhatóak.

Bőrbetegségek

Az elhízott emberek gyakrabban szenvednek az ekcéma és mikózisok miatt, mint az átlag populáció. A bőrbetegségek elsősorban azokon a helyeken fordulnak elő, ahol a nedvesség felgyülemlik és a bőr kipállik. A túlsúly kozmetikai problémákkal is társul, mindenekelőtt a narancsbérrel és striákkal. Az elhízott embereknél gyakran előforduló bőrbetegség a pszoriázis is.

Részletes eredmények, melyeket a pszoriázis és más, leggyakrabban előforduló és a túlsúlyhoz kapcsolódó bőrbetegségek kezelésével kapcsolatos kutatások hoztak, a NutriFood – Orvosi tájékoztató külön kiadásában találhatóak.

A klinikai tanulmányok és az orvosi gyakorlat eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy azon páciensek eredményei és általános egészségi állapota, akik a NUTRI FOO D PLAN kezelési programjait abszolválták (VLCD és LCD), javultak. A Health&Beauty klinika szakképzett táplálkozási tanácsadóinak kezei közül már kliensek-páciensek ezrei kerültek ki. A táplálkozási tanácsadók, akik egész Szlovákia területén tevékenykednek és hosszú ideje dolgoznak velünk, igazán rendkívüli eredményeket érnek el épp a túlsúly csökkentésében, a kóros elhízás és a civilizációs betegségek kezelésében.

Néhány esetben, ahogy a kutatások is mutatják, teljes gyógyulás és az egészségügyi panaszok megszűnése érhető el, a páciensek pedig már nem igényelnek gyógyszeres kezelést.

WordPress Image Lightbox Plugin
error: Content is protected !!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH