Testsúlycsökkentés fázisai

Előkészítő fázis

Az első lépés a testsúlycsökkentése felé a táplálkozási tanácsadónk meglátogatása. Az egészségügyi állapota és a szervezetének a metabolikus kivizsgálása után kiválasztja az Önnek legmegfelelőbb fogyás programot, amely legjobban megfelel életstílusának és diétás szükségleteinek. A fogyás kezdetének az időpontját a táplálkozási tanácsadójával együtt döntik el az első konzultáció során.

Az első tanácsadás alkalmával táplálkozási szakértője elmagyarázza a fogyás folyamatát. Az elkövetkező konzultációk alkalmával ellátja tanácsokkal, motiválja Önt, esetleg igazítja a programot, hogy fogyási módszere minél hatékonyabb legyen. Ön mellett lesz a fontos – stabilizációs fázis során is, amikor is elsajátítja az új, egészséges táplálkozás szokásait. A NUTRI FOOD PLAN programok segítenek Önnek fogyni és egyben megtalálni a helyes utat égészséges életmódja felé.

Fogyás fázisa

A testsúlycsökkentéshez teljes, vagy pedig részleges étkezés-helyettesítésként a következő programokból választhat:

  • COMPLETE
  • PLUS
  • MAN
  • WORKING

COMPLETE program lényege a teljes étkezés-helyettesítésben rejlik, amely során az általános élelmiszerek 3 – 4 adag NutriFood termékkel vannak helyettesítve. E program keretén belül fontos betartani az 50:50 arányt az édes és sós NutriFood ételek közt. Emellett engedélyezett némely élelmiszer fogyasztásával is, mint a zöld és fehér zöldségek. Ezen program hosszúsága individuális, valamint táplálkozási szakértője határozza meg, ami több faktortól is függhet (egészségügyi állapota és a fogyás iránti motiváció, a szigorú szabályok betartásának toleranciája a kliens részéről stb.). Legtöbb esetben 3-4 hét után hozzá adhat étrendjéhez egy fehérjedús ételt 200 kalóriáig, amellyel átmegy az EXTRA WEEK programba. Táplálkozási szakértője tippeket és recepteket ajánl Önnek a program lefutása közben. A PLUS, a MAN és a WORKING programok részleges étkezés-helyettesítő programok, amelyek 3 adag NutriFood termékből és egy fehérjedús ételből naponta. Részletesebb információkat a táplálkozási szakértőjénél talál az egyes programokhoz.

A pontosan előírt termékek mennyiségének betartása mellett, amelyet táplálkozási tanácsadója javasol Önnek, nagyon fontos a fogyás alatt betartani a legalább 2,5 l folyadék bevitelét a nap folyamán. A folyadékbevitel az alapja a sikeres fogyásnak. Az engedélyezett folyadékok közé tartoznak: víz (szénsavas, szénsavmentes), zöld és fekete tea, kávé cukor és tej nélkül, gyógynövény teák és NutriFood drinkek.

Abban az esetben, ha nem sportol – 14 nap elteltével hozzá adhat könnyű mozgást vagy sétát a napi aktivitásához. Ellenkező esetben, folytathatja sporttevékenységét – de csupán táplálkozási tanácsadójával való konzultáció után és a mozgás típusától függően.

A fogyás fázisa biztosítja Önnek a ketózis probléma mentes  kialakulását, ezzel pedig meggyorsítja a felesleges kilogrammok eltűnését, amely során a fogyás zsírszövetből történik (bioimpedanciás mérés során vizsgáljuk). A fogyás módszerének helyes betartása során a nők havonta 6-7 kg-tól a férfiak pedig 8-10 kg-tól szabadulhatnak meg.

Stabilizáció fázisa

A harmadik fázis a stabilizáció vagyis a súlymegtartás szakasza – a fokozatos átlépés a szilárd, kiegyensúlyozott és egészséges ételek fogyasztására, amely során a fő cél a szervezet felkészítése a hagyományos ételek fogyasztására. Ez a fázis nagyon fontos elsősorban azért, hogy megakadályozza a JO-JO hatást. Ezért a hossza legalább annyinak kell lenni, ameddig az előző fázis tartott. Még mindig 2 db NutriFood ételt tartalmaz, amely során még folytatódhat a fogyás, viszont lassan a súly megállapodik-stabilizálódik. Az étrend itt már 2 szilárd ételt tartalmaz, zöldséget és lassan gyümölcsöt is. Fontos lépés a szénhidrátok apránkénti besorolása az étrendbe, amelyek például megtalálhatóak a gyümölcsben, pékárukban, hüvelyesekben vagy rizsben. A stabilizáció az egyik legfontosabb része a programnak – nem kihagyható.

STABILIZE – az átlépési program, amely 2 NutriFood termékből és 2-3 egyéb ételből áll, ezzel teszi ki az 1000 – 1200 kalóriás energiabevitelt. Minden programnak legalább 1 vagy 2 hétig kellene tartania. Ha 2 hét után még mindig fogyna, megemelheti az energiabevitelét. Ha súlya esetleg gyarapodna, akkor kevesebb kalóriára van szüksége. Ha 4 hétig meg tudja tartani egyenletesen a súlyát, megtalálta az egyensúlyt.

Súlyfenntartó fázis

NUTRI FOOD PLAN utolsó fázisában – NON JO-JO EFFECT a hagyományos ételek (3-4 adag étel) kiegészítve 1 adag alacsony szénhidrát tartalmú NutriFood étellel, összesen 1200-1500 kcal energia értékében. Ennek a fázisnak a célja a testsúly megőrzése és a hagyományos táplálkozási szokásokhoz való visszatérés. Ennél a szakasznál fontos a rossz táplálkozási szokások megszüntetése, amelyek még a program előtt kialakultak. Nincs szó diétáról, hanem az egészséges táplálkozási szokások hosszútávú elsajátításáról fizikai aktivitással kiegészítve. Nem csak alakjának, hanem egészségének is kedvez ezzel. A fogyás időszaka alatt táplálkozási tanácsadója megtanítja milyen élelmiszereket sorolhat be étrendjébe, hogy testsúlyát hosszútávon megőrizze. Ha nincs elég ideje ételeinek elkészítésére, fogyasszon ebédje helyett például NutriFood alacsony kalória tartalmú ételt.

A fogyás mellékhatásai

A NUTRI FOOD PLAN fogyás program első napjaiban, amikor egyetlen táplálékforrásként szolgál, megjelenhetnek bizonyos enyhébb nehézségek, amelyek a VLCD és LCD termékek használatával és a ketózis állapotával függenek össze. A lehetséges mellékhatások közül előfordulhat lehangoltság, fáradság, fejfájás, szorulás vagy épp ellenkezőleg hasmenés. Ne feledje azonban, hogy hosszú távú pozitív hatásai a túlsúly leküzdésének sokszorosan kárpótolják ezen rövidtávú kellemetlenségekért.

  • Fejfájás – kiváltó oka lehet a dehidratáció, kevés szénhidrát vagy a koffein. Nagyobb mennyiségű víz bevitele (1/2 – ¾ liter egyszerre) a fájdalmat enyhítheti. Ha mégsem így történik, használhat gyenge gyógyszert fejfájás ellen (paracetamolt, ibuprofent, …,  az acilpirin és aspirin nem megfelelő).
  • Hasfájás, kellemetlen érzés, hasmenés – ezt az ásványi anyagok és vitaminok magas koncentrációja okozhatja. Egy pohár víz az étkezés előtt, vagy pedig az adagok elosztása 2 részre, rövidebb szünetekkel köztük, segíthetnek. Ha a nehézségek ezután sem szűnnek meg, szintén segíthet a fekete tea. Ha továbbra is fennáll a probléma, konzultáljon táplálkozási szakértőjével a továbbiakról.
  • Szédülés és remegés – legtöbb esetben a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel okozza. Üljön le 10-15 percre egy nyugodt helyre és igyon meg ½ liter ásványvizet. Jobban fogja érezni magát.
  • Kellemetlen lehelet vagy íz a szájban – ez a helyzet is előfordulhat. Igyon több folyadékot és mosson többször fogat. Használhat szájsprayt vagy pedig cukormentes rágógumit.

Engedélyezett élelmiszerek

A fogyás időszaka alatt engedélyezett némely étel, zöldség és ital fogyasztása:

Zöld és fehér zöldség nyersen vagy főve, korlátlan mennyiségeben, leveles zöldségek, mint spenót, rukkola, saláta, madársaláta, uborka, brokkoli, articsóka, padlizsán, zöldbab, zöld és fehér paprika, spárga, káposzta, kel, cukkini, patisszon, cikória, karfiol, csiperkegomba, laskagomba, fehér retek, petrezselyem, zeller, torma, gyömbér, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, karalábé, édeskömény, fűszernövények.

WordPress Image Lightbox Plugin
error: Content is protected !!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH