A laktóz intoleranciája

mlieko-2

A laktóz intolerancia olyan enzimatikus rendellenesség, amikor az emberi testben hiányzik vagy nem működik a laktáz nevű enzim. A laktóz alapvető hatással van az agy fejlődésére, javítja az ásványi anyagok felszívódását és serkenti a bifidobaktériumok növekedését a bélben. A laktáz enzim hiányának következtében emésztési problémák és emésztési zavarok jelentkeznek. Ez az enzim (laktáz) a tejcukrot (laktózt) két egyszerű cukorra, glükózra és galaktózra bontja. A vékonybélben le nem bontott laktóz a vastagbélbe kerül, ahol ásványi anyagokat és vizet von magával. A bélben gázok és savak keletkeznek, amelyek emésztési problémákat okoznak.

Minden állati eredetű tej tartalmaz laktózt, valamint minden tejtermék és a savó minden formája is. Ezzel ellentétben nem jelent kockázatot: a tejfehérje, tejsav és a tejsavbaktériumok.

Megfelelő és nem megfelelő élelmiszerek

Célszerű erjesztett tejtermékeket, acidofil tejet, savanyított tejet és írót fogyasztani, melyek olyan probiotikus baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a laktóz lebontásában. Kemény és érlelt sajtok fogyasztása is lehetséges. Súlyos laktóz intolerancia esetén lehetséges olyan enzimkészítmények fogyasztása, melyek elősegítik a laktóz bontását, ezáltal növelik a szervezet laktóz toleranciáját. Nem megfelelőek a puha olvasztott sajtok. Hagyományos tej helyett növényi eredetű tejet használhatunk.

Az intolerancia tünetei:

 • hasmenés
 • hasi fájdalom, görcsök
 • puffadás
 • hascsikarás
 • teltségérzet a hasban
 • testsúlycsökkenés és fejlődés-elmaradás
 • hányás
 • A tünetek laktóztartalmú étel elfogyasztása után 30 perccel – 2 órával jelentkeznek.

A laktóz intolerancia kezelése

A laktázhiány kezelése a táplálékban lévő laktózt elimináló étrenden alapul. A csecsemők étrendjéből tanácsos az anyatejet is kivonni, ami problémákat okozhat, és laktózmentes készítményeket alkalmazni. Azok a felnőttek, akik szervezete megőrizte a laktóz lebontásának képességét, képesek bizonyos laktóz mennyiséget tolerálni, ezért nem szükséges a tejtermékeket teljesen kizárni. Laktóz intolerancia esetén lehetséges olyan gyógyszerkészítmények használata, melyek laktáz enzimet tartalmaznak. Ezek tabletták vagy cseppek formájában készülnek. A tabletták közvetlen fogyasztásra alkalmasak, és a laktózt egyenesen a testben bontják. A cseppeket az ételhez (pl. a tejhez) kell hozzáadni, így a laktózt még a fogyasztást megelőzően lebontják.

A laktóz intolerancia diagnosztizálása

A betegség klinikai tüneteinek változékonysága miatt a diagnózis meghatározásához kulcsfontosságúak – az alapos kórelőzmény és gondos orvosi vizsgálat mellett – a laboratóriumi vizsgálatok:

 • ellenanyagok meghatározása a vérben – az ún. IgG ellenanyagok vérben való jelenlétét  ELISA vizsgálattal végezzük. Amennyiben a fent említett panaszok valamelyikét észleli magán, javasoljuk, hogy kérjen speciális laboratóriumi vizsgálatot. További információk: https://nutrifood.hu/programy/#tab-1470734851753-4-0
 • H2 légzési teszt /LactoFAN2/ – légzési laktóz-tolerancia-vizsgálat, melynek során a kilélegzett levegőben lévő hidrogént határozzuk meg. Ezt a vizsgálat a legelőnyösebb nem invazív módszerekhez tartozik, melyek nem terhelik a beteget. A vizsgálat felnőtteknél és gyermekeknél is elvégezhető.
 • biopszia az enzimaktivitás hisztkokémiai meghatározásával – invazív módszer, közvetlen mintavétel a bélsejtekből és azok hisztokémiai elemzése. A szövetminta-vétel endoszkópos beavatkozással fogó segítségével történik. Ez a módszer, mivel invazív, nem tartozik a szokványos eljárások közé.

Tejallergia

A tejallergia nem más, mint a tehéntejben lévő fehérjével szembeni allergia. A gyakorlatban gyakran összetévesztik a laktóz intoleranciával. Néha ugyan hasonló klinikai képet mutathatnak, de az okuk, diagnózisuk és kezelésük eltér egymástól. Intolerancia esetén emésztési rendellenességről van szó, míg a tejallergia az immunrendszer nemkívánatos reakciója a tejfehérjére. A tejallergia súlyosabb diagnózis, és emésztési, légzési és bőrproblémákat okoz. A legrosszabb esetben anafilaktikus sokkot is kiválthat.

Megfelelő és nem megfelelő élelmiszerek

Tejallergia esetén minden olyan ételt, ami tejfehérjét tartalmazhat, szigorúan ki kell hagyni az étrendből. Megfelelő alternatívát jelentenek a folyékony szójatermékek, a rizs- és diótermékek, valamint a különféle növényi italok, amelyek nem tartalmazzák a tehéntej fehérjéjét.

Kockázatot jelentenek azon termékek, amelyek: tejet, tejszínt, tejcukrot, vajat, tejfehérjét, tejsavat, tejsavbaktériumokat, vagy bármilyen formában savót tartalmaznak. A tejfehérjék rendkívül ellenállóak a hővel szemben. Éppen ezért az átforralt tej sem alkalmas az allergiások számára. A tejallergiás embereknél gyakran keresztallergia is jelentkezik a juh-, kanca- vagy kecsketejre, mivel ezek a tejek hasonló fehérjéket tartalmaznak, melyek allergizáló hatása is hasonló.

A laktózmentes alacsony kalóriatartalmú NutriFood élelmiszerek, melyek teljesértékű étrendhelyettesítésre alkalmasak, a következők:

WordPress Image Lightbox Plugin
error: Content is protected !!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH