A ketózis

A ketózis a zsírok lebontását jelölő elnevezés. Ez egy természetes állapot, amikor a szervezet csak a saját zsírtartalékjait használja energiaforrásként. Így védekezik a szénhidrátok (cukrok) hiánya ellen. A napi megengedett szénhidrát fogyasztás maximum 50 g lehet a ketózis eléréséhez. A természetes ketózis, melyet alacsony szénhidrát fogyasztással lehet elérni, teljesen biztonságos. A szervezet eközben stabil, szabályozott cukor- és ketonszintet tart fenn a vérben.

Ketonok akkor keletkeznek, amint a szervezet felhasználja a saját szénhidrát-készleteit, a májban tárolt glikogén is felhasználásra kerül, majd ezután a szervezet saját zsírtartalékjaiból kezdi meríteni az energiát.

A NUTRI FOOD PLAN VLCD és LCD termékei úgy lettek kialakítva, hogy a napi 3 adag étel – ami az ajánlott napi mennyiség (ANM), maximálisan 50 g szénhidrátot tartalmazzon. Ez a minimális szénhidrát-bevitel van felhasználva a szervezet napi szükségleteihez, ami azt jelenti, hogy nem képződnek felesleges tartalékok. Ha a súlycsökkentő program folyamán feleslegesen cukrot tartalmazó élelmiszereket és italokat fogyaszt, megzavarja a ketózis folyamatát, a fogyás leáll esetleg súlygyarapodás is bekövetkezhet.

A ketózis nem káros, épp ellenkezőleg, a zsírok lebontása által biztosítja a szervezet számára a szükséges energiát, védi az izomtömeget és a létfontosságú szerveket. A ketózis elősegíti a agyi betegségek gyógyulását, mivel az agysejtek többsége képes alkalmazkodni a ketonok felhasználásához. A táplálkozási ketózist már körülbelül 100 éve sikeresen alkalmazzák az epilepszia kezelésében. Meg kell még említeni, hogy a ketózis hozzájárul a rák gyógyításához is, mivel a táplálkozási ketózis csökkenti a rendelkezésre álló vércukor mennyiségét a rákos sejtek számára.

A ketózisba történő átmenetet vércukorszint-mérő (a reggeli vércukorszint mérése), keton-mérő (a vér ketonszintjét méri) vagy ketostix (a vizeletben lévő ketonok vizsgálatára szolgáló tesztcsík) segítségével követhetjük.

WordPress Image Lightbox Plugin
error: Content is protected !!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH