A NutriFood redukciós program kezdete

Mikor kezdjem a diétát?

A súlycsökkentés szükségességén az egészségi állapota, valamint a saját közérzete és érzései alapján kellene gondolkodnia. Ebben segítségére lehet a BMI-számoló. A kóros elhízás óriási stresszt jelent a szívnek, melynek az összes zsírrétegen át kell pumpálnia a vért. Sok mozgásszervi betegséget is okoz és pszichoszociális téren is rendellenességeket idézhet elő.

Mit jelent a Body Mass Index (BMI)?

A BMI az általános kondíció és jólét egyik mutatója. A magas BMI magasabb egészségi kockázatot jelent, mégpedig kóros elhízás (metabolikus szindróma), szívbetegségek, cukorbetegség és daganatos betegségek formájában. Számolja ki a Body Mass Index-ét a számológépen: adja meg benne az aktuális testsúlyát és testmagasságát.

BMI kevesebb mint 18,5 = soványság, túl alacsony testsúly
Testmagasságához mérten túl alacsony a testsúlya. Ezzel veszélyezteti az egészségét. Önnek egészen biztosan nem kell fogynia. Azt ajánljuk, látogassa meg orvosát és kérjen tőle tanácsot, hogyan tudná a súlyát gyarapítani, hogy az megfeleljen a magasságának.

BMI 18,5 — 25 = ideális testsúly
Az Ön testsúlya ideális. Azt tanácsoljuk, igyekezzen megtartani ezt mozgás és egészséges étrend segítségével.

BMI 25 — 30 = túlsúly
Az Ön testsúlya kevéssel a norma felett van. Kicsit fogynia kellene, hogy minimálisra csökkentse az egészségi kockázatokat.

BMI több mint 30 = kóros elhízás
Ön kóros elhízástól szenved. Ez nagyban fenyegeti egészségét is, valamint a szívét és a mozgásszerveket. Bizonyosan mielőbb csökkentenie kell a testsúlyát.

Szükséges a diéta kezdete előtt valamilyen speciális felkészítést elvégezni?

A diétás program tulajdonképpen semmilyen speciális felkészülést nem igényel. Azt ajánljuk azonban, hogy étrendjéből iktassa ki az édességeket és az olyan élelmiszereket, mint a tészta, kenyér és a rizs. Ezzel megtisztítja a szervezetét és könnyebben viseli majd a kezdetben jelentkező éhségérzetet. Anyagcseréjét is beindítja ezáltal. Az említett élelmiszerek kihagyásán kívül ajánljuk, hogy figyeljen az elegendő folyadékbevitelre is. Mindenkinek naponta 2 – 3 liter édesítetlen folyadékot kellene meginnia. Ha sportol, akkor természetesen többet kell inni. A víz a diéta kulcsfontosságú eleme – elnyomja az éhségérzetet, elősegíti az emésztést és meggátolja a fejfájás kialakulását.

Miért fontos, hogy a NutriFood diéta megkezdése előtt meglátogassam az orvost?

Az orvost két okból ajánlott felkeresni: a) ha már hosszabb ideje nem vett részt altalános megelőző vizsgálaton, a fogyás megkezdése előtt meg kellene ejtenie. A vizsgálati eredményei alapján tudjuk kiválasztani az Ön számára leginkább megfelelő programot a legjobb és leggyorsabb fogyás érdekében; b) túlsúly vagy kóros elhízás gyakori a magas vérnyomás vagy a II. típusú cukorbetegség. Ezért nagyon fontos, hogy a NutriFood diéta megkezdése után rendszeresen keresse fel orvosát, hogy figyelemmel kísérje az állapotát és szükség esetén módosíthassa a gyógyszerek adagolását.

Alkalmas a diéta gyermekek és serdülők számára 18 éves korig?

A szokványos NutriFood diéta 18 éves kor alatt nem alkalmas. A 14 és 18 év közötti fiatalok elsősorban egészségesen kell, hogy táplálkozzanak és részt vegyenek valamilyen sporttevékenységben. Csak amennyiben az egészséges étrend és a mozgás nem segít a súlycsökkentésben, lehet valamelyik programhoz folyamodni. A program kiválasztása egyénileg történik a vizsgálati eredmények alapján. A diéta sikere érdekében fontos a szülői támogatás és a tanácsadóban történő ellenőrzés hetente egyszer. A PLUS programot – részleges étrendhelyettesítés ennél a korcsoportnál csak az orvos beleegyezése után lehet elkezdeni.

Megzavarhatja az anyagcserémet, ha rövid idő alatt túl sokat fogyok?

A testsúly és az izomtömeg kihatással van az anyagcserére. Ha alacsony kalóriás diétát folytat, szervezete kevesebb energiához jut. A kevesebb kalória lassúbb anyagcserét eredményez. Ezt követően, miután elérte az ideális testsúlyt és újra szilárd táplálékot fogyaszt majd, anyagcseréje újra gyorsulni fog. Automatikusan alkalmazkodik az új tápanyagfelvételhez és -leadáshoz.

Milyen esetekben használatos a NutriFood diéta hosszútávon?

Minden diéta különbözően hosszú ideig tart. Attól függ, mennyire szeretne lefogyni és hogy melyik NutriFood program mellett dönt. Vagy teljes mértékben helyettesíti klasszikus étrendjét a NutriFood termékekkel napi három – négy alakalommal, vagy a PLUS, MAN ill. WORKING programot választja (napi három alkalommal NutriFood és egy fehérjében gazdag étkezés). Amennyiben az első program mellett dönt, gyorsabb lesz a fogyás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fogyás rövid ideig fog tartani. Az ideális testsúly elérésével a NutriFood program nem ér véget. Közösen határozzuk meg a folyamatot, amely segít megtartani az elért testsúlyt hosszútávon is.

Mi a ketózis? Ártalmas?

A zsír lebontásakor annak nagy része a májba kerül. Itt vagy felesleges zsírrá vagy energiává alakul, melyet sporttevékenység közben eléget. Ebből az energiából keletkeznek a ketonok, mely minden ember vérében megtalálható egy bizonyos mértékben. Ha alacsonykalóriás diétát folytat, a ketonok szintje a vérben megemelkedik. A magas keton szint lehetővé teszi, hogy a szervezet jobban kiürítse a káros anyagokat, így gyakrabban fog a toalettre járni. A táplálkozási ketózis a szervezet számára hasznos, ezért nincs miért aggódni.

Miből áll a keton teszt?

A keton szint vizsgálatához csupán egy tesztcsíkot kell levizelni, amely a vérben lévő ketonok szintje alapján színeződik el. Ha a tesztcsík sötétlilára színeződik, akkor szervezetében magas a ketonok szintje.

Miért fáj a fejem a diéta alatt?

A NutriFood programokkal történő súlycsökkentés kezdetén előfordulhat fejfájás a kevés cukor és koffein miatt. A jó hír, hogy ez a fájdalom néhány napon belül elmúlik, az Ön szervezete pedig hozzászokik a változáshoz. Amennyiben igazán erős fájdalmat érez, nyugodtan vegyen be gyógyszert (pl. paracetamolt vagy ibuprofent). A fejfájás gyakori oka a dehidratáció is az elégtelen folyadékbevitel következményeként.

Mit tegyek, ha a súlycsökkentő program során hasmenés vagy székrekedés lép fel?

A toalett gyakoribb látogatása a diéta kezdetén természetes. A szervezet fokozatosan szokik hozzá a változáshoz és ennek a hasmenés is része. Ennek oka továbbá az is lehet, hogy a szervezet nem szokott hozzá az ilyen mértékű ásványianyag-bevitelhez. Ezért azt javasoljuk, hogy a NutriFood ételek elfogyasztása után igyon meg egy pohár vizet, az ásványi anyagok jobb feloldódása érdekében. Egy másik ok lehet a laktózérzékenység. Ezt az okot orvosi vizsgálattal kell ellenőrizni. A székrekedés a nagyon alacsony zsír- és kalóriatartalmú diéta gyakori mellékhatásai közé tartozik. Ennek oka az étrendben történt radikális változás. A NutriFood termékek elegendő mennyiségű rostot tartalmaznak. A szervezetnek azonban szüksége van némi időre, hogy alkalmazkodjon a változáshoz, utána újra normálisan fogja kiválasztani a feleslegessé vált anyagokat a szervezetből. Ha Önnél ez a probléma tartósan fennáll, keverjen az ételekhez NutriFood pszilliumot. Ez egyfajta rost, mely elősegíti a bélfunkciót és serkenti az anyagcserét. Ha a székrekedést a pszillium sem szünteti meg, kivételesen hashajtót is használhat. Ne feledje azonban, hogy a hashajtó túl gyakori használata a szervezetre káros és függőséget okoz.

Érezhetem úgy, hogy a NutriFood súlycsökkentő program során euforikus állapotban vagyok?

Igen, ez természetes. A test megszabadul a káros anyagoktól és zsírokat választ ki. Ön fokozatosan csökkenti a súlyát és ez a boldogság érzésével tölti el Önt, ilyenkor pedig élettanilag több endorfin szabadul fel.

Gyakran vagyok szomjas. Rendben van ez?

A szomjúság érzése a túlsúly kezelése során teljesen természetes állapot. A megoldás egyszerű: igyon meg több vizet, mint amennyit eddig szokott. Ügyfeleinknek napi legkevesebb 2,5 liter víz elfogyasztását szoktuk javasolni. Sporttevékenység esetén a napi folyadékbevitelt 4 literre is lehet emelni, az adott sport intenzitásától függően.

Mióta a NutriFood programban vagyok, rosszabbodott a leheletem. Mi lehet az oka?

Néhány NutriFood program betartása mellett a szervezetben enyhe ketózis léphet fel.  Ez befolyásolhatja a lehelet szagát. Ha ilyen rosszabbodást tapasztal, mosson gyakrabban fogat vagy rágjon cukormentes rágógumit. Lehelete bizonyos időn belül, legkésőbb a diéta befejezése után, újra helyreáll.

Elkezdtem a NutriFood diétát és hányingerem van. Miért?

A NutriFood diéta minden emberre másképp hat. Néhányan nagyon érzékenyen reagálnak a magas ásványianyag- és vitamin tartalomra, amely a NutriFood termékekben található. Ezért azt javasoljuk, hogy minden étel vagy csokiszelet elfogyasztása után igyon meg egy egész pohár vizet. Ha állapota az első hét után sem javul, próbáljon meg egyszerre csak fél adagot elfogyasztani az ételből.

Mióta a NutriFood programban vagyok, gyakran fázom. Mi az oka ennek?

Bizonyított tény, hogy a testsúly csökkenésével csökken a testhőmérséklet is. Teljesen természetes, ha a szokottnál kisebb mennyiségű étel elfogyasztása után fázni fog. A nagy mennyiségű étel megterheli a gyomrot és gyorsabb véráramlást okoz. A kisebb adagok viszont kisebb hőtermelést idéznek elő a szervezetben. Megtörténhet, hogy úgy fogja érezni, hidegek a kezei és a lábai, de nem kell aggódnia. A szervezet teljesen természetes reakciójáról van szó, mivel védekezik a zsírcsökkenés ellen, ezért részben visszatartja a hőt. A megoldás a fázás ellen a gyakoribb mozgás, melegebb öltözék és meleg italok fogyasztása.

Befolyásolhatja a NutriFood diéta a menstruációs ciklust?

Igen, a NutriFood diéta befolyással lehet a menstruációs ciklusra. Ez általában akkor következik be, ha a hölgy kliensek nagyon gyorsan fogynak le. Azonban a menstruáció ilyen változásai nem hosszútávúak. Néha korlátozott időre teljesen leáll a menstruációs ciklus vagy ellenkezőleg, felerősödik a vérzés. Az ilyen időszak csak rövid ideig tart, amíg a szervezet hozzászokik az étrendbeli változásokhoz.

Miért nem alkalmazható a NutriFood terhes és szoptató nők esetében?

A NutriFood termékek nem alkalmasak terhes és szoptató nők számára még három hónappal a szülés után sem. Ebben az időszakban ugyanis a szervezet túlságosan le van gyengülve és a lehető legváltozatosabb étrendre van szüksége, elegendő mennyiségű zöldséggel, gyümölccsel és hússal. Ezen felül ebben az időszakban nem ajánlott a nagy mennyiségű A vitamin fogyasztása sem. Tehát, ha Ön jelenleg terhes, mindenképp szakítsa meg a NutriFood programot.

A kezelés folyamán néha görcsöt kap a lábam, okozhatja ezt a NutriFood?

Lábgörcsökre főként az idősebb páciensek panaszkodnak. Ezek elsősorban a jelentősebb súlyveszteség idején jelentkeznek, amikor a szervezet fokozottan szabadul meg a víztől és a káros anyagoktól. A görcsök ellen segít a fokozott folyadékbevitel és a speciális géllel vagy krémmel végzett masszázs. Esetleg magnézium tartalmú ásványvíz fogyasztása. Ha a fájdalom nem szűnik meg egy bizonyos idő elteltével sem, keresse fel orvosát és tájékoztassa NutriFood tanácsadóját is.

A NutriFood program során elkezdett hullani a hajam, rendben van ez?

A hajhullásnak nem szabadna, hogy bármi köze legyen a NutriFood diétához. Összefüggésben állhat azonban a nagyon gyors súlycsökkenéssel. A haj ritkulása felléphet a diéta során vagy azt követően is. A hajhullásnak fokozatosan abba kellene maradnia. Azonban ha továbbra is hullik a haja, forduljon orvoshoz.

WordPress Image Lightbox Plugin
error: Content is protected !!

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH