A lisztérzékenység (cöliákia) és a búza intoleranciája
A lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely főleg a vékonybélre hat és a búza, árpa, rozs és a zab egy fehérjéjének intoleranciája okozza. Az intolerancia a gabonamagvakban található glutén-sikér fehérjekeverékre vonatkozik.
Gyógyíthatatlan betegségről van szó. Az kezelés egyetlen módja a gluténmentes diéta betartása. A betegség keletkezésének oka a szervezet saját immunrendszerének abnormális aktivációja, amely, ha glutén kerül a vékonybélbe, a vékonybél károsodását okozza.
Hogyan nyilvánul meg a lisztérzékenység (cöliákia)?
A lisztérzékenység nagyon változatos tünetekkel nyilvánulhat meg. A betegek 10 %-nál a betegség tipikus tünetei jelentkeznek, míg a betegek 90%-nál nincsenek klinikai tünetek. Gyermekeknél a panaszok általában az első év végén jelentkeznek (miután a lisztes ételek az étrendbe kerülnek), illetve a 2. – 3. életévben is elfordulhatnak. A betegség általános tünetei a következők:
- hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, fokozott bélgáz tartalom, hastájéki nyomás,
- általános gyengeség, fogyás, gyermekeknél alultápláltság, késleltetett növekedés, alacsony súlygyarapodás, késleltetett nemi érés
- depressziós állapot és más pszichés változások (rossz közérzet, ingerlékenység, félénkség, szorongás, nyugtalanság).
Mellékhatások – szövődmények: - jelentős vitaminhiány (főként B-vitamin és zsírban oldódó vitaminok (A, D,E,K), vashiány, a folsav hiánya)
- bőrkiütések a végtagokon, törzsön, háton, fenékrészen, valamint tünetek a hajon is (száraz bőr, sápadtság, pigmentáció, herpeszes bőrgyulladás és ekcéma, puha és töredező körmök)
- anémia (vérszegénység), vérzékeny állapotok
- ízületi fájdalom, csontritkulás, csonttörések, gyermekeknél rachitis (D-vitamin hiány)
- izomgörcsök, gyengeség
- megemelkedett májenzimek
A lisztérzékenységet ráadásul gyakran más autoimmun betegségek is kísérik, mint például a pajzsmirigy, máj és vastagbél gyulladása, 1-es típusú cukorbetegség, szisztémás lupus és mások.
A lisztérzékenység kezelése
Bár a lisztérzékenység egy súlyos, ám mégis kezelhető betegség. Az egyetlen lehetséges kezelés a lisztérzékenység esetében az egész életen át tartó gluténmentes étrend, melynek alapelvei a következők:
- A gluténtartalmú ételek elkerülése egy életen át – gluténmentes étrend. A nem megfelelő élelmiszerek közé tartoznak a maláta és árpa szirupok, bevont élelmiszerek, pácok, szójaszószok, sör, füstölt ételek, mustár, kecsap.
- A gluténmentes élelmiszerek megfelelő kiválasztása, melyek leggyakrabban a „gluténmentes“ megjelöléssel vannak ellátva, mint pl. hús, tej, tojás, gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék, cukor, burgonya, rizs, köles, kukorica, hajdina, amarant, hüvelyesek, valamint a kávé és tea, bor, víz és különböző zsírok és olajok. A glutént nem tartalmazó gabonafélék vagy pseudo-gabonafélék megengedettek – búza, hajdina, quinoa, amaranth, kukorica, rizs, szója. Manapság azonban már számos természetesen gluténmentes élelmiszer létezik, melyekből gluténmentes termékek készülnek.
- A kezelés kezdetén ajánlott a tejtermékek kerülése is, a vékonybél funkciójának helyreállítása végett, mert a laktáz hiánya miatt a tejfehérjék lebontása is akadályozott (azaz „átmeneti laktóz intolerancia“).
- A szigorú gluténmentes diéta bevezetése után a klinikai állapot rohamosan javul, már a diéta első hónapja folyamán. A bél nyálkahártyájának regenerációja azonban eltart néhány hónapig.
A lisztérzékenység diagnózisa
A betegség klinikai tüneteinek változékonysága miatt a diagnózis meghatározásához kulcsfontosságúak – az alapos kórelőzmény és gondos orvosi vizsgálat mellett – a szövettani és laboratóriumi vizsgálatok:
- ellenanyagok meghatározása a vérben – a glutamin antitestek vérben való jelenlétét ún. ELISA vizsgálattal végezzük. Amennyiben a fent említett panaszok valamelyikét észleli magán, javasoljuk, hogy kérjen speciális laboratóriumi vizsgálatot. További információk: https://nutrifood.hu/programy/#tab-1470734851753-4-0
- endoszkópos vizsgálat – a gyomron át a vékonybélbe bevezetett szonda segítségével makroszkópos képet alkothatunk a nyálkahártyáról, és felmérhetjük a vékonybél bolyhainak jelenlétét ill. azok atrófiájának súlyosságát, valamint elvégezhetjük az összegyűjtött szövetminták mikroszkópos vizsgálatát, a vékonybél nyálkahártyájának biopsziáját.
A gluténmentes alacsony kalóriatartalmú NutriFood élelmiszerek, melyeknek magas a fehérjetartalma és teljesértékű étrendhelyettesítésre alklamasak, a következők: